hgs  eokul   lgs   kyk  
  26.04.2024  

Güvenilir bir Türkiye daha fazla ihracat yapar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'yi ticaretin kolay yapıldığı güvenilir bir ülke haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Üzerinde 11 yıl çalışılan Ticaret Kanunu'na bazı eleştirilerin yapılmasını doğal karşılayan Bakan Yazıcı, kanunları insanların işlerini kolaylaştırmak için çıkardıklarına dikkat çekti.

Yazıcı, Bursa'nın İnegöl İlçesi Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası'nın açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Bakan Yazıcı, İnegöl'ün Türkiye'nin ihracatının artması noktasında önemli bir işlev üstlendiğini, bu sebeple de gümrük kurulması konusunda geç kalındığını dile getirdi. 1999 yılında İnegöl'e gümrük müdürlüğü kurulduğu, ancak daha sonra kapatıldığını hatırlatan Bakan Yazıcı, şunları söyledi:

"Bana bu talebi ilk defa 2011 yılı sonunda Erzurum'da söylediler. Ne zamandan bu yana İnegöl'e gümrük talibiniz var diye sordum 1999'da kurulduğunu sonra kapatıldığını söylediler. Doğrusu çok geç kalmışız. Hemen o gün talimat verdim arkadaşlarımıza. Bakanlığımızın yeniden yapılanması çerçevesinde çıkarttığımız kararnamede, potansiyeli azalmış yerleri kapattık. 12 milyon, 20 milyon dolar ihracat yapan yerler vardı. Oraları kapattık. Ama böylesine potansiyeli olan yerlere gümrük müdürlüğü kurduk. İyi ki kurmuşuz. Ülkemizin her tarafı cennet. Ama tarihi ipek yolu güzergahında İnegöl, üretim hammaddelerinin yakın olduğu bir yerde. Öte yandan ticari tarihini irdelediğimizde 1890 yılında Chicago'da bir toplantı düzenleniyor, 4 odaya davette bulunuyorlar. Onlardan birisi İnegöl Ticaret ve Sanayi odası. Dolayısıyla ticari aktivite çok eski. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu'nun çınarın dikildiği toprak da İnegöl. İnegöl bu önemi ve etkinliğini koruyor. Bütün ticaret erbabına ve herkese teşekkür ediyorum. 2011 ticaret hacmi bir milyar doları aşkın. Bunu kıyasladığımızda artı 360 milyon dolar ihracat daha fazla. Dolayısıyla dış ticaret açığının kapatılması noktasında da İnegöl ekonomimize pozitif katkı sağlıyor."

İnegöl'ün 100 ülkeye ihracat yaptığının altını çizen Bakan Yazıcı, "Bizim ihracatımız içerisinde mobilyayı dikkate aldığınızda toplam ihracatımızın yüzde 15'ini karşılıyor. Mobilya üreten idari birimlerle kıyasladığımızda birinci sırada İstanbul, ikinci sırada Kayseri üçüncü sırada İnegöl var. Bunlar il ama burası ilçe. 60 ilden daha fazla ihracat yapıyor ve 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor."

İNSANLAR REFAHTAN PAY ALMALI

İnsanların aç açık kalmaması, refahtan pay almaları için çalıştıklarını anlatan Hayati Yazıcı, "Türkiye'yi bir yerden aldık bir yere getirdik. Bunun arkasında hükümetin sağladığı istikrar ve güven ortamı var, insanımızın, işadamlarımızın sağladığı katma değer var. Birbirleriyle etkileşerek çalışmamızı tempomuzu sürdürüyoruz." diye konuştu.

BAKANLIĞI YENİDEN YAPILANDIRDIK

Türkiye'de bütün sanayi ticaret odaları, deniz ticaret odaları, borsalar, esnaf sanatkarların kendi görev alanları içerisinde olduğunu bildiren Bakan Hayati Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim amacımız müteşebbisimizin önündeki engelleri kaldırmak. O ticaret erbabı ise ticaretini rahat sürdürmesini gerçekleştirmek. Sanatkar ise sanatkarını icra edeceği ortamlar oluşturmak. Bu çerçevede yürüyüşümüzü sürdürürken, gümrüklerin iki önemli işlevi var. Birincisi, günlük işlemlerinin çok seri, zaman kaybına yol açmadan, ihracatçının ürününü müşterisine eriştirmek için zaman kaybına yol açmadan, rekabetin çok teskin yapıldığı bu dünyada, ürün sevkıyatı dolayısıyla maliyetine ilave maliyet getirmeden kısa zamanda bitirmesini sağlamak. İkincisi kaçağın her türünü önlemek. Hem seri yapacaksınız, birikime meydan vermeyeceksiniz. Çünkü gümrükte bir gün fazla bekletme, o günün maliyetine dörtte bir onanında maliyet getiriyor. 4 gün beklese ek bir maliyet daha ihracatçıya yüklüyorsunuz. Gerçekten gümrüklere kazandırdığımız teknolojik araçlarla ihracatçımıza 2010 yılında 450 milyon doların üzerinde katma değer sağlamışız. Diğer bir işlevi de kaçağı önlemek. İnsan kaçağı, eşya, esrar, uyuşturucu ne varsa önlemek. Bunları çok seri şekilde, mülkiyet hukukunu korumak suretiyle kaçağın her türüyle mücadele edecek. Son derece modern araç geçlerle gümrükleri donattık, elemanları hedefliyoruz."

KAPILARI MODERNİZE EDİYORUZ

Gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize ettiklerini aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı şöyle devam etti:

"Mesela Esendere, Çıldır, Aktaş kapılarını modernize edeceğiz. Tek durak tek pencere uygulamasını devreye koymak hedefimiz. Gümrükte pasaport, beyanname kaydı, muhafaza kontrolü işlemlerini tek yerde birleştiriyoruz. Tek pencere, gümrük işlemlerini gümrük kapılarında değil, iç gümrüklerde yapılır. Gümrük işlemleri dolayısıyla burada bekleme zamanınız yarım günü geçmez. Bunları tek pencere uygulaması ile bir yerde elektronik ortamda yapılır hale getirilmesini sağlayacağız. Mükellef oraya gelecek, tahlil sonuçları oraya gelecek, TSE standart sonuçlarını oraya iletecek. Bir diğer uygulamamız, yetkilendirilmiş yükümlü çerçevesinde mükelleflerin bulundukları yerden elektronik ortamda beyannamelerini iletmek suretiyle ticaretini yapmak. Bu uygulama başladı. Ama bundan yararlananlar, onaylanmış mükelleflerdir. Onlara bu statüyü veriyoruz. Bu uygulamamız ileride daha geniş alanları kapsayacak şekilde devam edecek."

TİCARET KANUNU ÖNEMLİ

Yeni Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceği bilgisini veren Bakan Yazıcı, "1957 model bir kanunla ticaret erbabının rekabet gücünü koruması mümkün değil. Amacımız müteşebbisimizin rekabet gücünü artırmak. Elbette işletmelerin yaptığı faaliyetin bilinir olması onlara olan güveni artırır. Ticari sırlar hariç olmak üzere, onların ne olduğu bellidir, müteşebbisimizin rekabet gücünü artırıcı düzenleme yapmışız. Şirket kurulumlarını kolaylaştırmışız. Zaman kaybı olmayacak. Şirketinizin yönetim kurullarına elektronik ortandan katılma imanı getiriyoruz. Elektronik imza ile işlerinizi yürüteceksiniz. Ticaret kanununa eleştiriler var. Doğrudur olacak, 11 yıl çalışıldı bu kanunla ilgili, 40'ı aşkın uzman çalıştı. Ama adam o gün görmemiş bu gün söyleyecek. Dolayısıyla kanunu eleştirenlere söyleyecek bir şeyimiz yok. Bu kanun 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bunun tanıtımını 13 ilde yapmayı planladık. İlkini İstanbul'da yaptık." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE KOLAY İHRACAT YAPMALI

Hedeflerinin Türkiye'yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek olduğunun altını çizen Bakan Yazıcı, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ama bu yetmez aynı zamanda en güvenli yapılığı yer haline getirmek istiyoruz. Bu doğrultuda ilerliyoruz. Kanunlar insanların hayatını kolaylaştırmak için yapılır. Ama süreçlerde uygulamalarda yanlışlık ortaya çıkarsa yüksünmeden oturur o düzenlemeyi yaparız. Ticaret alanına ilişkin çok önemli uygulamalarımızdan bir tanesi de bu sene başında hal kanunu yürürlüğe girdi. Bir aylık uygulamaya ilişkin önümüzdeki hafta brifing alacağım. Kanun son derece önemli. Önemli projelerimin bir tanesi de Merkezi Sicil Sistemi (MERSİS). Çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısmı yıl sonunda, tamamı 2013 yıl sonunda bitecek. Her vatandaşımızın bir kimlik numarası var, ticaretle uğraşan her aktörün bir ticaret sicil numarası olacak. MERNİS ile onu gerçekleştireceğiz, iletişim ve şeffaflık daha iyi hale gelecek."

Bakan Hayati Yazıcı daha sonra İnegöl İlçesi Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası'nın açılışını gerçekleştirdi. İlk ihracat işlemini de Bakan Yazıcı yaptı.

1 yorum

şaka gibi...

telefonları meşguuuuuul abi yaaaa

20.01.2014 - Misafir

Konular