hgs  eokul   lgs   kyk  
  28.03.2024  

Mersis İşbirliği Protokolü İmza Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: "MERSİS ile ticari hayatta güven ve istikrarı artıracak pek çok uygulama imkanı getirildi" "Kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulması artık imkansız. Sahtekarlar herhalde başka yöntem bulmak zorunda kalacak" "Güncel olmayan sicil tasdiknameleri ile bankalardan çek karnesi çıkarılmasını bu sistemle engelliyoruz" TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "MERSİS, Türkiye’deki şirketler, tacirler ve sanayiciler için bir devrim. Çünkü MERSİS ile tüm üyelerimize bir kimlik numarası veriyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ticari hayatta güven ve istikrarı artıracak Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasının artık imkansız hale geldiğini bildirerek, "Sahtekarlar herhalde başka yöntem bulmak zorunda kalacak" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) İşbirliği Protokolü imzalandı.

Yazıcı, Bakanlıktaki imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, 2010 yılında pilot uygulama olarak başlatılan MERSİS projesinde oldukça önemli yol katettiklerini söyledi. Tüzel kişiliklere, tüm ticari işletmelere ilişkin merkezi bir veri tabanı oluşturulmasının, hükümetin kurulduğu ilk günden itibaren hedefleri arasında yer aldığını ifade eden Yazıcı, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye'de halen 3 veri tabanı sistemi bulunduğunu anlatan Yazıcı, bunların kimlik paylaşım sistemi (MERNİS), Adres Kayıt Sistemi (AKS) ile Tapu Kayıt Sistemi (TAKBİS) olduğunu belirtti.

MERSİS ile dördüncü bir temel veri tabanını hizmetine sunduklarını ifade eden Yazıcı, MERSİS ile ticari işletmelerin ticaret sicil numarası yerine geçeceği ve tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında kullanılacak bir ortak anahtar numaralama sistemi oluşturulacağını söyledi.

Sistemin kullanılması sırasında vatandaşların, internet üzerinde herhangi bir aracıya ihtiyaçları olmadığına dikkati çeken Yazıcı, şirket kuruluş işlemlerini, ana sözleşmelerini hazırlamak da dahil olmak üzere internet üzerinden gerçekleştirebileceklerini ve unvan sorgulama yapabileceklerini anlattı.

Noter nezdinde imzalar tamamlanarak, ticaret sicil müdürlüğüne gönderilen şirket ana sözleşmesinin tesciliyle tahakkuk edecek harçların ve diğer ödemelerin internet üzerinden yapılmasının mümkün olacağını vurgulayan Yazıcı, Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan ve ilgili diğer kurumlara yapılacak bildirimlerin elektronik ortamda ulaştırılmasının sağlanacağını kaydetti.

- "Bilişim hizmetleri daha yaygın kullanılır hale gelecek"

Hizmetlerin MERSİS uygulaması üzerinden elektronik ortamda yürütülmesiyle bilişim hizmetlerinin daha yaygın kullanılır hale geleceğini bildiren Yazıcı, kırtasiye, haberleşme, insan kaynağı gibi giderlerden büyük tasarruf sağlanacağını ifade etti. Tüzel kişiliklerle ilgili yürütülen hizmetlerde ülke düzeyinde tekil tanımlayıcı olarak bir MERSİS numarası kullanılacağını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bunun sonucunda işletmelerle ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere güvenli, hızlı ve kolay ulaşılabilir bir veri tabanı oluşturulacak. Ülke genelinde 238 ticaret sicil müdürlüğünde bağımsız olarak tutulan sicil kayıtları, merkezi veri tabanında birleştirilecek. Her ticaret sicil müdürlüğünde gerçekleştirilen tescil işlemlerine ait iş adımlarının, aynı süreç içerisinde gerçekleştirilmesi ile uygulama birliği sağlanacak. Tescile tabi tüm işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirilmesi ile ticaret sicil müdürlüğünün iş yükü azalacak. Sürekli güncellenen veri tabanından yapılacak analizlerle politika oluşturulmasına katkı sağlanacak. Vatandaşlarımızın kamu kurumları ile ilgili iş ve işlemlerinde ihtiyaç duyacakları bilgilere sistem üzerinden güncel olarak ulaşılabilecek."

"MERSİS ticarette güveni arttırıyor"

MERSİS ile ticari hayatta güven ve istikrarı artıracak pek çok uygulama getirildiğini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Artık şirketlere ait güncel bilgiler, ev ve ofislerde kullanılan bilgisayarlarda parmaklarımızın ucuna kadar geliyor. Kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulması artık imkansız. Sahtekarlar herhalde başka yöntem bulmak zorunda kalacak. Güncel olmayan sicil tasdiknameleriyle bankalardan çek karnesi çıkarılmasını bu sistemle engelliyoruz. Ticari hayatta güveni kötüye kullanma konusunda mükerrer uygulamalar yapanları bu sistemle izlemeye alıyoruz. Böylece bu kişilerin daha sonraki işlemlerinin takibi ve gerektiğinde kısıtlanması mümkün hale gelecektir."

MERSİS'te bugüne kadar 74'ü il merkezi, 130'u ilçe merkezinde olmak üzere toplam 204 ticaret sicil müdürlüğünde veri aktarım ve yaygınlaştırma çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Yazıcı, bu müdürlüklerde MERSİS üzerinden hizmet verilmeye başlandığını belirtti.

Ülke genelindeki 2 milyon 995 bin işletmeden, 2 milyon 581 bin 671'inin verilerinin sisteme aktarılması anlamına geldiğini dile getiren Yazıcı, toplam işletmelerin yüzde 86,2'sinin bu sisteme aktarımının sağlandığını söyledi.

Merkezi Ticaret Sicili Veri Tabanının alt yapısını oluşturduklarını kaydeden Yazıcı, sistem üzerinde Nisan 2010'dan bugüne kadar toplam 65 bin 160 işlemin yapıldığını bildirdi.

Yazıcı, protokolün imzalanmasıyla TOBB ile Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılacak işbirliğinin hedeflerini ise şöyle anlattı:

"MERSİS üzerinden üretilen bilgilerin, ticaret odaları, ticaret ve sanayi odaları ve borsalarımızın elektronik ortamdaki üye bilgileri uygulamasının iş süreçlerine eş zamanlı aktarımı sağlanacak. Oda, borsalar üye bilgi sistemi uygulamasında oluşan bilgilerin ortak veri tabanına aktarımı sağlanacak."

Protokolün sağlayacağı kolaylıklar

Yazıcı, MERSİS'te oluşan ticaret sicili verilerinin eş zamanlı paylaşımının sağlanması suretiyle Ticaret Sicili Ortak Veri Tabanının oluşturulacağını ifade etti.

Bakanlık ve TOBB bünyesinde elektronik ortamda tutulan ortak veri tabanıyla MERSİS arasında bilgi paylaşımı yapılacağını belirten Yazıcı, böylece verilerde birlik sağlanacağını ve bu verilere tek bir noktadan erişim imkanı tanınacağını kaydetti. Oda ve borsaların her yıl yapması gereken üye kaydı güncelleştirme işlemlerinin MERSİS sayesinde son derece basit hale geleceğini vurgulayan Yazıcı, "Bu işlemler tek bir merkezden çevrimiçi olarak uzun bürokratik prosedürlere ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla yapılabilecek" dedi.

"MERSİS, Türkiye'deki şirketler, tacirler ve sanayiciler için bir devrim"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da küresel ekonominin hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, "Bilgi çağında yaşıyoruz. Bilgiye hızlı erişim her zamankinden daha önemli. İnternetin sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanan, bilişim teknolojilerini işleri kolaylaştırmak için kullanan ülkeler kazanıyor. Bizler de bu yeni döneme Türk şirketlerini hazırlamak için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TOBB olarak şirketlerin bürokratik işlemlerini kolaylaştıracak projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Şimdi Bakanlığımız ile bir güç birliğine gidiyoruz. Şirketlerimizi, tacir ve sanayicilerimizi 21. yüzyıla hazırlayacak adımları beraber atacağız" dedi.

MERSİS'in, Türkiye'deki şirketler, tacirler ve sanayiciler için bir devrim olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Çünkü MERSİS ile tüm üyelerimize bir kimlik numarası veriyoruz. Artık nasıl hepimizin bir vatandaşlık numarası varsa tüm şirketlerimizin de bir MERSİS numarası olacak. Vergi numarası ayrı, SGK numarası ayrı, ticaret sicil numarası ayrı olmayacak. Bu numara ile tüm kurum ve kuruluşlarda tacir ve sanayicilerimiz işlerini kolayca yapacak" diye konuştu.

Odalarla gerçekleştirilecek tüm ticaret sicil işlemlerinin artık elektronik ortamda gerçekleştirilebileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şirketlerin odaya gelmeden ofisinden şirket kuruluşu yapabileceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu MERSİS İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. - Ankara

Konular